10 stvari koje možeš da kažeš umesto ,,Nemoj da plačeš“

Koliko puta si se našao pored osobe koja plače? Da li je to tebi bliska osoba ili neko koga ne poznaješ tako dobro? Kako se osećaš pored nje? Imaš li utisak da je potrebno nešto da joj kažeš i utešiš je? Da li ti se desi da baš tada ne znaš šta bi joj rekao?

Svi smo se bar jednom našli u takvoj situaciji. Ono što tada obično kažemo jeste ,,nemoj da plačeš“ ili ,,sve će biti u redu“ čak i kada u to nismo bili sigurni. Na blogu ,,Happiness is Here“ pronašla sam zanimljivu ilustraciju sa nekoliko korisnih saveta šta možemo da kažemo umesto toga.

1. U redu je biti tužan

Nemoj potiskivati tugu, jer ona pronađe način da se ,,osveti“ u težem obliku (psihosomatsko obolenje, depresija itd.). Tuga je zdravo osećanje koje nam pomaže da lakše prebolimo unutrašnju ili spoljašnju povredu i bol. Suze su lekovite. Zato ih slobodno koristi kada god osetiš potrebu.

2. Ovo je stvarno teško za tebe

Neke životne situacije prevazilaze naše trenutne snage. To su najčešće stvari na koje nemamo ili imamo neznatan uticaj. Ponekad je stvarno teško prolaziti kroz njih.

3. Tu sam za tebe

Nemoj ovo da govoriš ako zaista tako ne misliš! Biti tu za nekoga znači da si spreman da toj osobi pomogneš za bilo šta što joj je potrebno i da joj budeš na raspolaganju 24 časa dnevno. Na ovaj način osoba može biti sigurna da na tebe može da računa.

4. Pričaj mi o tome

Prijatan razgovor rešava mnoge stvari. Ako sagovornik zna i želi da te sasluša onda imaš odličnu priliku da sa nekim podeliš ono što te muči. Budi i ti sagovornik koji zna da kaže ,,pričaj mi više o tome“.

5. Čujem te

Ponekad od svojih misli ne čujemo sami sebe. Ako smo još skloni da ono što nas ,,tišti“ delimo sa drugima, možda se zatrpavamo sopstvenim rečima. Potvrdi da ima smisla ono što sagovornik priča. Nekoliko kratkih ,,čujem te“ u pravom trenutku pravi su pogodak.

6. To je (bilo) veoma tužno

Prema nekim životnim pričama ne možeš biti ravnodušan. Možda ćeš teško zadržati suze ili nećeš ni pokušavati da ih sakriješ. Neke stvari su zaista tužne.

7. Pomoći ću ti da prođeš kroz to

Na mnogo načina možeš pomoći tužnoj osobi. Bilo da je reč o razgovoru, podršci, zagrljaju, spremanju hrane… I ovde je takođe važno da ne nudiš pomoć ako zaista nisi spreman da je pružiš.

8. Slušam te

Dugo nakon što sve prođe, pamtimo razgovore koje smo vodili kada su nam bili najpotrebniji. Posle takvih razgovora odnos koji smo imali sa tom osobom se neretko produbljuje. Zato ,,Reci mi šta je ono što te muči. Slušam te!“

9. Primetim da ti je potreban prostor

Ponekad nam prija da tugujemo u samoći. Potreban nam je prostor i drago nam je kada to drugi primete i ,,ostave nas na miru“. Kada budemo raspoloženi za društvo, lepo je znati ko je iz našeg okruženja spreman da nas sasluša.

10. To stvarno nije bilo fer

,,Nepravda, nepravda“ možemo uzviknuti ne mali broj puta u životu. To je naša realnost. Međutim, ponekad nam je za unutrašnji mir dovoljno da nas neko razume i potvrdi nam da to što se desilo zaista nije bilo u redu.

26235090_10215241116291487_1150437402_n
Ovo je originalna ilustracija na kojoj su prikazani pomenuti saveti. Iskoristi je kao podsetnik.

Nadam se da ti bar nešto od prethodno navedenog može olakšati bivanje sa tužnom osobom. U zavisnosti od situacije i osobe kojoj se obraćaš proceni šta leči – reči ili tišina. Na kraju, ne zaboravi da su prijateljski stav, iskrena želja da pomogneš i dobra namera ono što pravi razliku. Kao što psihoterapijski odnos pravi razliku između lične promene i olakšanja nakon razgovora sa prijateljima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.