86 400 sekundi našeg dana

Alarm koji se neko vreme sve glasnije čuje, buđenje i doručak sa prvom jutarnjom kafom. Nismo je do kraja popili, a već je vreme da žurnim korakom stignemo sve obaveze. Samo što smo se okrenuli već je vreme za ručak. Želimo da se odmorimo uz neku kratku emisiju na TV-u, a umesto toga gledamo film koji smo ,,slučajno“ pronašli na programu. Pošto film nije bio ono što smo očekivali, odlučujemo se za večernju šetnju posle koje dolaze slatki ili bolje reći umorni snovi. Alarm koji se neko vreme sve glasnije čuje…

Bilo da naš dan ima neke od navedenih segmenata ili nema ništa od njih, činjenica je da vrlo često ne znamo kako je protekao. Pre spavanja kad nam se oči same sklapaju i traže odmor, za razmišljanje je kasno. Jedino čega smo svesni jeste začarani krug između snevanja i buđenja. Izgubljeni u onome što je bilo, nezadovoljni sadašnjim trenutkom i prestrašeni onim što će biti, često pomislimo da ,,dan nije bitan“, jer šta je jedan dan u odnosu na jedan život. Međutim, momak koji je najbrže rešio Rubikovu kocku postigao je to za samo pet sekundi. Čini vam se nemogućim?

Na veoma suptilan način zavaravamo sebe da možemo odložiti svoje čežnje, ciljeve i planove do nekog mesta u fantaziji kada ćemo imati više samopouzdanja, energije i vremena za njih. Međutim, zaboravljamo da je vreme zapravo vešt lopov koji krade naše dragocene sekunde. Upravo one koje čine naš život, nekoliko desetina hiljada sekundi koje imamo tokom dana, a koje nam više nikada neće biti vraćene. Nažalost, nikada više! S druge strane, realnost je takva da najbrži čovek na svetu obori svetski rekord i pretrči sto metara za manje od deset sekundi. Nezaboravne sekunde koje će ostati za ceo život! Šta bi onda nama nedostajalo da svaki dan oborimo neki svoj ,,rekord“?!

Stoga, budimo realni i priznajmo sebi da je naš dan zapravo naš život u malom. Kako živimo današnji dan tako živimo i svoj život u većem njegovom delu. Znam da ovo niste prvi put pročitali, jer na tome se zasniva praksa i rad velikog broja svetski poznatih trenera za razvoj ličnih potencijala. Međutim, ono što oni nisu rekli ili zapisali jeste… sve što se odnosi lično na naš dan i razloge zašto se prema njemu ponašamo kao da nije važan.

Takve informacije jedino mi možemo da znamo i o njima promišljamo. Možda ćemo u razgovoru sa prijateljima započeti ovu temu i saslušati njihova razmišljanja o tome kako provode svoj dan i zašto ,,nikada nemaju dovoljno vremena“. Na osnovu razmene koju smo imali sa njima možemo doći do novih uvida ili jednostavno potvrditi ono što smo već znali kao našu istinu. Ako smo dobro obavili posao i bar na trenutak svesno obratili pažnju na koji način nam vreme klizi, primetićemo dosta ,,razloga“ sa kojima slabo opravdavamo izgubljeno vreme. Kada ih sve zbrojimo, opet dolazimo do toga da dan u užurbanoj svakodnevici za nas nema gotovo nikakvu vrednost.

Istina je da u toku jednog dana ne možemo promeniti svet, ali imamo bezbroj mogućnosti koje mogu odrediti naš dalji život. Možemo otkriti ideju koja će promeniti način našeg razmišljanja. Možemo inspirisati svoju decu ili onu sa kojom radimo i tako postati njihov oslonac u razvoju. Ako smo sa nekim već duže vreme u lošim odnosima koji nas ,,bockaju“ iz prikrajka, u samo jednom danu možemo iskreno oprostiti toj osobi i osetiti slobodu. Možemo se suočiti sa strahovima koji sputavaju naš potencijal ili započeti novi hobi koji će poboljšati naše zdravlje. Možda započnemo neki projekat koji nas može učiniti poznatima u oblasti kojom se bavimo ili jednostavno napravimo izbor koji će nam promeniti život.

Još uvek nisam srela osobu koja nije osetila da je bar neki dan u životu jednostavno izgubila, gotovo isto kao što zbog svoje nemarnosti ili nesmotrenosti gubimo kišobrane. Često negiramo da nam je stalo ili da to primećujemo. Ipak, onaj poznati unutrašnji osećaj da smo izgubili nešto vredno traje bar toliko da osetimo melanholiju za onim što smo lako pustili. Tako nam život šalje signale koji nas upozoravaju da je svaki dan priča za sebe. Ako bismo jednu sekundu posmatrali kao jednu kapljicu kiše koja je pala na nas, činjenica je da bismo se sa 86 400 kapljica mogli lepo okupati. Nažalost, sve te kapljice ne traju večno, pa čak i da se broje u milionima tokom jednog života. Stoga, kvalitetno iskoristimo svaku u današnjem danu!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.