Balon zvani Ego

Znaš one trenutke u životu kada imaš utisak da stvari ne idu tako lako. Imaš osećaj da ne možeš da se povežeš ni sa sobom ni s drugima. Nešto ti smeta, ali ni sam ne znaš šta tačno. Nešto bi da menjaš, a ne znaš odakle da kreneš. Često se upoređuješ sa drugima (po običaju onima koje procenjuješ kao uspešnije od sebe) i „bacaš“ se u bedak.

Zato već neko vreme želim da pišem…

O nečemu što je deo našeg svakodnevnog života.

O onome što je tako prisutno, a opet često nevidljivo.

O našem Egu.

Imati Ego

Kada za nekoga kažemo da „ima jak Ego“ obično pomislimo na ljude koji smatraju da su pametniji, bolji, uspešniji… od drugih. Međutim, bilo bi bolje da Ego posmatramo kao vlastiti identitet – sliku koju smo kreirali o sebi samima. Na primer, mogu reći da sam posvećena, kreativna, da volim da kuvam. Ali, isto tako mogu da kažem da sam ponekad anksiozna, rastrojena, sklona odlaganju.

Bilo da je reč o pozitivnim ili negativnim stvarima koje sam navela o sebi, Ego je sakriven u svakom stavu, misli, uverenju u kojem možemo da „čujemo“ – ja, moje, meni, moj, sebi, mene. Upravo naša uverenja o sopstvenim potencijalima, talentima, sposobnostima je naš Ego. Što se više identifikujemo sa slikom o sebi koju smo stvorili (bilo da je realna ili samo poželjna) to ćemo veću „emocionalnu dramu“ imati u životu.

Šta Ego voli?

  1. Voli da etiketira – na primer, ja sam vredna – ona je lenja ili ona baš dobro izgleda – ja imam par kilograma viška. Dakle, stalno je prisutno poređenje ja-drugi.
  2. Voli da se žali – potajno ,,u sebi“ ili naglas. Često ima zamerke na naše osobine, navike, ponašanja, zašto su drugi bolji od nas, u kakvoj se situaciji nalazimo itd. Ego se hrani ovakvim stvarima. Uvek traži nešto drugo, nešto više.
  3. Voli da se identifikuje sa stvarima – na primer, ovo je moj partner, moj dom, moj posao, moj telefon…
  4. Voli da se upoređuje s drugima – i to najčešće tuđe pozitivne osobine sa našim negativnim, ali neretko i obratno. Na primer, svi oko mene napreduju, samo ja stagniram.

Kako da sačuvamo balon od pucanja?

Jednostano da budemo svesni svog Ega. On je najčešće skriven u mislima koje se javljaju automatski, a kojih nismo svesni. Što pre postanemo svesni da smo se identifikovali sa nekim stvarima, da se upoređujemo s drugima, etiketiramo, žalimo bolje ćemo upravljati svojim mislima. Lakše ćemo ovakve misli neutralno posmatrati i nećemo dozvoliti da se identifikujemo s njima. Pored navedenog:

  1. Obrati pažnju na svoje emocije – anksioznost, nesigurnost, frustraciju, strah, tugu, bes… jer su one u bliskoj vezi sa uverenjima koja imamo o sebi samima i slici koju gradimo o sebi (ali i drugima i svetu koji nas okružuje). Svaki put kada kažemo nešto poput „ja, moje, meni“ verovatno je Ego negde u pozadini.
  2. Ne treba ti više – imaš dovoljno. Pre nego što počneš da zadovoljavaš gladni Ego kojem stalno nešto nedostaje i potrebno mu je još i još i još, zaustavi se i uživaj u onome što imaš.
  3. Budi otvoren i iskren – prema sebi i drugima. Svi smo mi nesavršeni i ne treba da te bude stid da to pokažeš. Što više budeš sebe prihvatao sa svim svojim nesavršenostima to će ti biti lakše da ih pokažeš i drugim ljudima, a da tvoje samopoštovanje i samopouzdanje ne budu narušeni.
  4. Budi u sadašnjem trenutku – jer Ego ne može da bude prisutan u njemu. J On živi od prošlosti ili budućnosti. Kada si prisutan u sadašnjem trenutku nema upoređivanja, kritikovanja niti etiketiranja, već postoji fino uživanje u aktivnosti koju obavljaš.

I zato… Budi prisutan u aktivnostima koje radiš. Često se vraćaj na ono što imaš i budi zahvalan na tome. Nauči da upravljaš svojim emocijama. Pre nego što balon zvani Ego pukne i napravi dramu u tvom životu spreči to na vreme.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.