Donošenje odluka: 5 pitanja koja traže odgovor

Prvi septembar. Sunčan neki dan. Dobro raspoloženje u vazduhu. Dišem slobodno i zadovoljno. Smeškam se suncu koje mi pada na lice, dobrom stihu omiljene pesme, poslu koji radim. Čujem pitanje u kancelariji: „Jeste li doneli novogodišnje odluke?“ Molim?!

Školski mesec

Malo po malo, došli smo do toga kako je najbolje vreme da se sumira godina i naprave planovi za novu baš u septembru. Koliko god neobično, meni je u tom trenutku delovalo da ima smisla. Inače, o svojim novogodišnjim odlukama razmišljam u poslednjoj sedmici decembra meseca. Potom sačekam taj čuveni 31. decembar da ih zapišem i stavim ispod jelke. Ovaj put sam se zapitala da li može drugačije?

Ho, ho, hoo!

Decembar uveliko najavljuje početak još jedne godine. Juuuhuuu! I da li si doneo nove odluke? Da li se one ponavljaju iz godine u godinu? Možda je ovaj put nešto drugačije? Da li si neodlučan? Da li je jedna od odluka da budeš odlučniji? Šta god da su odgovori na prethodna pitanja, činjenica je da svi mi svakodnevno donosimo veliki broj različitih odluka.

Nova godina, novi početak!

Ili se nama samo čini?! Kad već gazimo januar teško mi je da se ne zapitam da li smo zakasnili sa novogodišnjim odlukama? Rekla bih da nismo jer imamo preostalih 11 meseci da nešto promenimo. Kako ćemo ih iskoristiti zavisi od nas, ali i izbora koje pravimo. Stoga, kroz sledeća pitanja proveri šta znaš o svom procesu odlučivanja:

  1. Šta te koči u procesu donošenja odluka? Da li su to loša prethodna iskustva, strah od greške, strah od neuspeha, poljuljano samopoštovanje ili nešto deseto?
  2. Da li pratiš „korake“ u svom procesu donošenja odluka? Da li neki od njih uporno preskačeš, a da toga nisi ni svestan? Da li se prilikom odlučivanja više oslanjaš na činjenice, emocije, intuiciju…?
  3. Znaš li kako da izađeš iz „lavirinta neodlučnosti“? Da li si već razvio strategije koje ti u tome mogu pomoći? Šta ti nedostaje da bi bio sigurniji u svoje odluke?
  4. Kako možeš da unaprediš svoju veštinu donošenja odluka? Da li si se interesovao o strategijama i tehnikama donošenja odluka? Koje od njih koristiš?
  5. Šta ti je potrebno za novi početak? Kako postavljaš ciljeve? Na koji način ih ostvaruješ? Da li odlažeš ili se brzo pokreneš na akciju?

Verovato si primetio da se u zadnje vreme stalno raspitujem o (ne)odlučnosti. To je zato što ćeš imati priliku da odgovore na ova i slična pitanja saznaš uskoro. Nešto se „krčka“ na ovom blogu. Stay tuned! 🙂

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.