Kafa se pije dok je vruća

Domaća, nes, espreso, medena, mokaćino, ledena, kapućino, kafa za poneti… Svaka od njih ima svoj prepoznatljiv ukus i priče koje vezujemo uz njih. Neki od nas imaju svoje omiljene ukuse koje jedino piju, drugi vole da ih stalno menjaju i isprobavaju nove, treći sami osmišljavaju svoje kombinacije, a neki imaju čak i svoj raspored kada piju koju kafu. Pored intezivnog ukusa i mnoge druge stvari povezujemo sa ovim napitkom koji je sve popularniji širom sveta. Uživanje sa čitanjem omiljene knjige, razgovori sa prijateljima, odmor posle napornog dana, ćaskanje sa kolegam na pauzi…

Nekome je teško da se razbudi pre prve jutarnje kafe, a možda smo i sami takvi.  Gotovo ritualno, odmah iz kreveta na šporet stavljamo vodu ili mleko koji će biti ugrejani dok se umijemo. Nakon nekoliko mešanja sledi uživanje u ovom napitku, dok sat ne upozori da je vreme za dalje aktivnosti. Ako procenimo da sve stižemo pokrećemo se kao kornjače ili kao tornado ako smo se zaneli u uživanju. Izlazimo iz doma, zatvaramo vrata i sa uzdahom dočekujemo dan koji je ispred nas. Prva pauza, vreme za novu kafu i kratak predah. Ponekad i kad želimo da taj trenutak posvetimo sebi, misli su nam prepune planova o sledećem koraku koji je potrebno da načinimo.

Potreba da pravimo planove je posledica mnogobrojnih uloga koje imamo i još više dužnosti i obaveza koje dolaze u paketu sa njima. Mi smo partneri, roditelji, nečija deca, kolege, prijatelji, poznanici… i tako u nedogled. U jednom danu imamo više uloga na koje želimo, neretko i moramo, odgovoriti. Svaka od njih iziskuje vreme koje ćemo im posvetiti. Ukoliko ne praktikujemo da planove pravimo ,,danas za sutra“ ili ,,uveče za ujutro“ već ,,u hodu“, pritisak koji osećamo može biti izuzetno veliki. Neretko se dešava da u jednom danu imamo više privlačnih poziva na koje bismo želeli da se odazovemo, ali smo svesni da je nemoguće da sve postignemo. Možda ćemo i odgovoriti na svaki od njih, ali nećemo u potpunosti uživati, jer su nam misli zaokupljene sledećim aktivnostima, a telo već pripremljeno da im pohita u susret.

S druge strane, iskustvo nam pokazuje da se retko pridržavamo onih koje smo napravili dan ili noć ranije, jer se ,,iskrade“ neka nepredviđena situacija koja nam upravo ,,kvari planove“.  Ako smo to iskusili ne mali broj puta u nekom trenutku ih prestanemo praviti ili korititi. Ipak, ne smemo zaboraviti da su nam ovi ,,dnevni vodiči“ od velike pomoći. Onog trenutka kada na papir stavimo sve naše obaveze, ljude sa kojima trebamo da se vidimo, radne zadatke koje trebamo završiti, vreme sa kojim raspolažemo, lakše nam je i da se organizujemo. Takođe, mnogo nam je lakše da ,,ispred naših očiju“ dok su još na papiru napravimo prioritete i onda se prema njima vodimo. Stavke koje su nam od manjeg značaja možemo ostaviti za kasnije ili drugi dan.

Za razliku od naše, u zapadnoj kulturi se mnogo više pažnje poklanja vremenu koje je potrebno da se napravi dobar plan. Međutim, to je upravo ono što mi ne radimo! Mi ne posvećujemo dovoljno vremena koje je neophodno za uspešan plan, ali čak i onaj koji napravimo skloni smo da brzo odbacimo bez uvida u njegove dobre segmente koje možemo iskoristiti za neki naredni. Pojedini autori navode da kvalitetnih 20 procenata vremena koje potrošimo na pravljenje plana može da nam pomogne u relizaciji čak 80 procenata naših aktivnosti. Višestruko se isplati, zar ne?!

Mnogim stvarima neozbiljno pristupamo, jer lako precenimo svoje sposobnosti u pogledu njihovog dovršavanja. Ponekad kao da čekamo poslednji rok kako bismo se pokrenuli na akciju. Takav način završavanja asocira na ljude koji vole da piju hladnu kafu. S druge strane, oni koji svoje obaveze završavaju mnogo ranije na ljude koji je piju vrelu – odmah nakon presipanja u šolju. Ipak, majstori svog zanata nam preporučuju da kafu pijemo svežu i vruću. Na isti način se možemo odnositi i prema svojim obavezama. Stoga, već uz ,,jutarnju“ kafu napravite plan dnevnih aktivnosti. Mali napor praćen uživanjem u stanju je da nam osetno skratiti vreme provedeno na poslu i produžiti ono za odmor i slobodne aktivnosti. Kao i uvek, izbor je na nama!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.