Kako da rešiš svoj psihološki problem za manje od 30 minuta?

Kada nas nešto boli, bez puno razmišljanja, zakazujemo termin kod lekara. Često je dovoljno par poseta lekaru kako bismo se ,,izlečili”. Popijemo propisane tablete i bol nestaje. Baš kao što nam, između ostalog, obećava veliki broj reklama o lekovima koji se pojavljuju na našem tržištu. Jednostavno, dok stvari funkcionišu onako kako smo navikli, nema potrebe za brigom.

Brza rešenja u psihoterapiji

Jedno od pitanja koje mi klijenti postavljaju na našem prvom susretu tiče se dužine trajanja ,,njihovog lečenja“. Po ugledu na lečenje zdravstvenih tegoba, primetila sam da veliki broj njih dolazi sa očekivanjem da će im biti bolje posle nekoliko susreta, te da više neće biti potrebe za daljim tretmanom. Iako ponekad nije potrebno više od toga, realnost je, ipak, drugačija. Najmanji broj koji se predlaže je deset susreta (seansi ili sesija). Ponekad je za promenu potrebna godina (ili dve). Sve zavisi od problema koji se nalazi na nečijim ,,plećima“.

Iluzija ili ne?

Volela bih da imam čarobni štapić sa kojim bih uz pomoć čarolije brzo rešila emocionalne i psihološke probleme sa kojima se suočavaju moji klijenti. Ponekad mi i oni sami priznaju da su se potajno nadali da ga zaista posedujem. Navikli smo na brza rešenja. Strpljenje smo odavno ostavili po strani. Informacije ,,gutamo“ bez provere, kritičkog osvrta, razmišljanja… Ko još ima vremena za to. Zašto onda da psihoterapija traje duže od nekoliko susreta?! U skladu sa tim, pojedini psiholozi, psihoterapeuti, psihološki savetnici i kouči obećavaju da ćeš, ako se odlučiš za rad sa njima, primetiti željenu promenu za samo par susreta. Ne izostaje ni obećanje da će neki tvoji strahovi ili simptomi nestati za samo dvadeset minuta. Da li je to marketinški trik, iluzija ili stvarnost, ostaje na svakom od nas da proveri.

Lažni psiholozi

Imajući u vidu prethodno navedeno, psiholozi odlučnije i glasnije govore o onome što se dešava u našem okruženju. Nedavno sam pročitala korisno upozorenje koje ću, delimično, podeliti s tobom:

,,Za samo 350 evra i uz šestomesečni napor da vikendima odslušamo po nekoliko sati predavanja, možemo dobiti sertifikat da smo psiholozi. Vidovi lažnog predstavljanja su brojni: energetski psiholozi, bioenergetski psiholozi, astropsiholozi, numerološki psiholozi, grafopsiholozi, lažni psiholozi koji koriste naučno neutemeljen materijal za tumačenje i davanje mišljenja o nečijem psihološkom stanju.“

Upravo ovakvi ,,psiholozi“ će vam rado ponuditi brzo rešenje vaših problema. Oni imaju način kako da brzo deluju, ti imaš novac, a ne želiš da trošiš vreme, lični trud i energiju. Na prvi pogled, dobio si ono što si želeo, dok se posle određenog vremena ponovo ne sapleteš na isti kamen koji je i dalje tu, ali pomeren na neko drugo mesto.

Prirodno je da težimo što lakšem i bezbolnijem rešenju kada patimo ili nas nešto boli. Međutim, brže ne znači uvek i bolje. Zaslužuješ tretman koji je po tvojoj meri. Zato, ako je potrebno, razgovaraj sa više različitih psihologa i psihoterapueta dok ne pronađeš onog koji ti najviše odgovara. I ne zaboravi, tvoje je pravo da znaš koji nivo obrazovanja ima psiholog ili psihoterapeut sa kojim želiš da radiš. Posle nemoj reći da te niko nije upozorio!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.