Kako kreirati radostan dan?

Zar ti nije dosadio trend i nesvesno takmičenje ko je bolji u jadikovanju, neraspoloženju, nezadovoljstvu ili stvaranju problema čak i kad ih nema? Znam, prešlo ti je u naviku i teško je prestati. Ponekad je teže nego pušačima ili drugim zavisnicima. Uostalom, kako biti drugačiji kad društvo podstiče negativnu učmalost?! Ako želiš da se uklopiš, naravno da je najlakši način da u tome i učestvuješ.

Gde god da se nalaziš možeš čuti razne ,,Nema“. Nema posla, nema letovanja, nema para, nema ljudskosti, nema iskrenosti, nema dlake sa glave… ni crnog ispod nokta. Zato i tvoja radost ostaje nema nad tom nemaštinom! Međutim, istina je da ne možeš poreći da ti je za jedan dan dovoljan samo hleb nasušni kako bi preživeo. U poređenju sa tim, danas ima svega u izobilju. Osim radosti – tog predivnog osećanja koje često od lica pravi najlepšu iskrivljenu grimasu koju možemo videti. Ili, kako je neko rekao, jedinu krivu liniju koja ispravlja mnoge stvari – osmeh. E, to je danas teško videti! Iscedila se lica od samosažaljenja, tvrdičluka, izolovanosti, otuđenosti…

Otrezni se! Umesto da osećaš radost ti je odlažeš za kasnije, sutra, savršenu budućnost. Nemoj reći ,,radost me je napustila“ kad si to prvi uradio. Ali kako da je vratiš? Radost je prirodno stanje tvog bića. Održava se u životu svakodnevnim življenjem. Ukoliko toga nema, ona se povlači i teže je vraćaš na normalno stanje, ali nije nemoguće. Da bi radost održao ,,u kondiciji“ potrudi se da je kreiraš i živiš u svakom danu. Makar i veštački. Makar tek toliko koliko je potrebno za jedan iskren osmeh na licu.

Za početak, prestani da pričaš poznatu i već dosadnu ,,Nema“ priču. Promeni je u nešto lepo i ispričaj je na drugačiji i nov način. Kako zvuči ili bi zvučala ,,Ima“ priča ili ,,Srećna“ priča u tvom životu? Prati svoje misli koje se tada javljaju, a posebno one koje čine da se osećaš dobro i pozitivno. Osveži svoja verovanja i negativna uverenja bilo koje vrste sa pljuskom dobre energije i pozitivnog raspoloženja. Ako ti je to teško i previše zahtevno, onda uradi nešto što voliš i što te čini srećnim kako bi probudio uspavanu energiju i kapacitet za radovanje. Probudi radost u sebi. Raduj se već sada, u ovom trenutku, dok ovo čitaš. Sreća se ne odlaže, ona se živi! Ne gubi veru u sebe, niti svoja osećanja. Posebno ne sumnjaj da možeš biti (ponovo) srećan. Budi zahvalan na onome što imaš. Na ovaj način kreiraj dnevnu dozu radosti i podeli je sa sobom i drugima.

Delaj, pre nego što radost izgubiš u prašini. Delaj, pre nego dozvoliš da se skameni od čekanja da je pokreneš i upotrebiš. Koristi je pre nego posustaneš nad pritiskom negativnih priča, bezrazložnih žalopojki, takmičenja ko će više i bolje da oplakuje sebe. Odluči da ti dan neće proći bez radosti, dobre energije ili bar jednog jedinog iskrenog osmeha, čak i kad ti nije do toga. Širi radost sa drugima i učestvuj u njihovoj. Deli je kao neiscrpno blago, gde god i kada god stigneš, jer ona to jeste. Neka ti bude saputnik i zaštitnik od sveta mržnje, zavisti, negativnosti… Jednostavno, raduj se!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.