Kreativna svakodnevica

Znamo šta nas očekuje u našem životnom okruženju. Poznat nam je i put do škole ili posla. Osim povremenih novih fasada ili zgrada, ništa se posebno ne menja u našem gradu. Neretko se desi da viđamo ista, a opet nepoznata lica na javnim mestima. Stoga, očekivano je da se s vremena na vreme pojedini ljudi žale na sumornu i dosadnu svakodnevicu. 

Učili su nas da svako poseduje bar jedan stvaralački dar, a oni srećniji i više njih. U periodu adolescencije, veliki broj nas je tragao za istima. Neko ih je uspešno pronašao i sa njima se bavi profesionalno ili iz hobija, neko još uvek traga, a neko je vrlo lako odustao smatrajući sebe ,,potpunim antitalentom“ za stvaranje. U svom okruženju često čujem ovakve izjave, posebno kada ljudima ponudim učešće u nekim od psiho-kreativnih radionica koje vodim. Ponekad mi se čini da se neki od njih gotovo uplaše kada čuju reč kreativno ili bilo šta što ima veza sa njom.

 Svako dete je u osnovi vrlo radoznalo i otvoreno za sticanje novih iskustava. Ima želju da isproba sve što može, a neretko i da stvara. Deca vole da žvrljaju, crtaju ili pokušavaju da nešto predstave bojama, prave oblike od plastelina, slažu puzzle, igraju se u pesku, kuvaju u svom posuđu, popravljaju pokvarene automobile i ostale igračke… Deca su izuzetno spontana bića, a njihova kreativnost tako laka i jednostavna. Međutim, problem nastaje kada roditelji ne primete ono što njihova deca rade, kada ih ne pohvale ili podrže u daljem stvaralaštvu ili što je još pogubnije, kada negativno ocenjuju njihovo delo ili ih čak u tome sprečavaju. Ovakva deca nemaju dovoljno hrabrosti i samopodrške da se u odrasloj dobi isprobaju u novim oblicima stvaranja i da tragaju za onim oblastima u kojima su dobri.

Kasnije u životu oni iskazuju veliko divljenje prema umetnicima, stvaraocima i svima onima koji po njihovom shvatanju poseduju određene talente. Neki od njih su i strastveni ljubitelji umetnosti i pored toga što smatraju da sami ne znaju stvoriti. Sa druge strane, neretko možemo videti ,,umetnike“ iz raznih oblasti kako sujetno, ponosno i sa visine predstavljaju sebe i svoje stvaralačko postignuće. Kada se u galerijama, pozorištu, izložbama ili sličnim mestima i dešavanjima sretnu umetnici i ovi ljudi, njihovo uverenje o nemogućnosti da se kroz lično stvaranje povežu sa umetnošću postaje ukorenjenije. Jednostavno, sebe etiketiraju sa ,,netalentovani“ i potom ne ulažu ni najmanji napor kako bi opovrgnuli svoje uverenje.

Nedostatak kreativnosti u životu pojedinca nije samo povezana sa ličnim osećajem dosade, već i nemanjem hobija, kao i interesovanja za svakodnevne stvari i sitnice koje su male, jednostavne i estetski lepe, a koje čine život lepšim i drugačijim. Stoga, nisu samo velika umetnička dela ili neko vidljivo stvaralaštvo dokaz naše kreativnosti. To najčešće mogu biti svakodnevne stvari kao što su priprema drugačijeg obroka – odvažnost da se isprobaju i pomešaju namernice i začini koje možda do tada nismo spajali. Slaganje knjiga na policama na drugačiji način ili drugačijim redosledom, čak menjanje rasporeda samih polica. Tu su i bavljenje sportom ili nekom rekreaciom po želji, šetnja i izleti u prirodi, promena pozadine na radnoj površini računara, drugačiji put do posla ili škole… Oni smeliji uvek mogu da probaju sa slikanjem, crtanjem, pisanjem pesama, bavljenjem fotografijom ili jednostavno zapisivanjem svojih misli o lepim stvarima koje su im se desile u toku dana. Što je najvažnije, sve ove stvari su vrlo lake, jednostavne, ne koštaju puno i ne oduzimaju mnogo vremena, te pobijaju sve bespotrebne izgovore koji su usmereni na prethodno navedeno.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih mogućnosti sa kojima možemo da izrazimo, pokažemo i probudimo svoju kreativnost. Svako od nas ima ,,svog unutrašnjeg Leonarda“ negde u sebi, a put do njega nije toliko komplikovan i težak koliko nam se na prvi pogled čini. Potrebno je samo da imamo volju, malo materijala, da se opustimo ili nešto sagledamo iz drugog ugla kako bi stvarima dali onakav oblik kakav im daje naša mašta. A šta je drugo kreativan život do skup kreativnih svakodnevica.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.