Mali saveti: Šta kada imam problem?

Slušam različite ljude koji mi govore o svojim problemima i koliko su stvari loše. Ponekad mi se čini kao da lako zaborave – svako ima probleme. Problemi su deo svakodnevnog života, a ukoliko ih nemaš to može značiti samo jedno – umro si!

Kada si mlađi misliš da imaš najgore moguće probleme. Kako si stariji, kad se osvrneš i pogledaš ih, shvatiš da i nisu bili toliko loši. Kako smo stariji imamo ,,teže“ probleme. A, kako ih ti prevazilaziš? Odgovor je – uz pomoć rešenja.

Međutim, istina je da kada jednom rešiš problem, drugi se pojavljuje. To svakako nije razlog da se nerviraš ili stresiraš, već što pre prihvatiš da je tako, to će ti biti lakše. Postoji još nešto što ti može biti od pomoći. Pokazano je da posle tri nedelje kontinuiranog rada na nečemu to postaje navika. Tako je i sa rešavanjem problema. Kada rešavaš probleme kako se oni pojavljuju lakše ti je da upravljaš sa njima.

Šta možeš da uradiš?

Uništi sumnju, da ne možeš da rešiš problem, još u samom korenu. Veruj sebi, jer problem ne bi bio u tvom životu da ne postoji nešto što treba da naučiš. Posmatraj ih kao izazove, a ne kao probleme. Svako voli dobre izazove, a zar život nije upravo to – izazov? I još nešto: nemoj puno da brineš!

Da li znaš da se više od 90% stvari o kojima brinemo nikada ne dogode! Zato je važno da pustiš neka od svojih ,,ličnih pravila’’ kako bi stres nestao. Svako ima ova pravila. Razvio si ih kroz iskustvo, odnose sa drugima, na poslu. Zapravo, u svim situacijama u kojima si bio okružen drugim ljudima. Imaš pravila o tome kako bi ljudi trebali da se ponašaju, oblače, voze i… mnogim drugim stvarima.

Nisu sva ,,lična pravila’’ loša. Neka od njih ti pomažu da lakše organizuješ svoj život. Ali, u većini slučajeva mogu da te iznerviraju, jer se neko ne uklapa u tvoju predstavu toga kako bi trebao da se ponaša. Zapamti, nikada ne znaš sa čim se neko trenutno u životu suočava. Zato živi sa manje pravila. Ne samo zato što se tako oslobađaš od stresa, bespotrebne brige i problema, već će ti i život biti mnogo lepši.

P.S. Ako imaš problem o kojem bi želeo da pričaš ili ti je potreban savet u vezi nečega što ne znaš kako da rešiš, tvoj psihoterapeut je na samo klik od tebe.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.