Novo životno poglavlje

Koliko puta nešto kreneš ispočetka? Kada to uradiš? Kada ti je svega dosta, kada ti je dosadno, u svojoj zoni komfora nemaš ono što ti treba…? Neminovno je da ćemo nekada okrenuti prazan list i započeti novo životno poglavlje.

Zašto ne volimo početke?

Osim ako je reč o novoj romantičnoj vezi ili novom poznanstvu i prijateljsvu, mi obično ne volimo početke. Oni od nas traže da izađemo iz svoje tople zone komfora u nešto nepoznato, neistraženo, nesigurno i drugačije. To obično znači da ćemo se suočiti sa nekim izazovima, neprijatnim situacijama, problemima, ponekad konfliktima… Pred nama su „hladni dani“ u kojima grešimo i učimo iz svojih grešaka. Ako smo skloni da previše analiziramo i razmišljamo o svemu, nije isključeno da se osećamo uplašeno ili anksiozno i na samu pomisao da nešto novo probamo. Ko bi onda uopšte želeo da promoli nos izvan svoje zone udobnosti?!

Kada nešto započnemo?

Promene su konstanta u našem životu. Većina njih se odvija izvan naše volje i želje, te je potrebno da se prilagodimo i naučimo kako da se nosimo s njima. Kada je potrebno sami nešto da menjamo ili započnemo, obično smo sporiji i neodlučniji. Ipak, postoje trenuci u životu koji nas pokreću na akciju, a neki od njih su:

 • srušili su nam se „stari mostovi“
 • dosadno nam je
 • želimo nešto više i bolje za sebe
 • zona komfora nam je tesna
 • promena je bolja od onog gde se trenutno nalazimo
 • previše nas žulja „staro“ mesto
 • drugi nas motivišu svojim primerima
 • želimo da budemo bolja osoba…

Kako sebi da olakšaš novi početak?

Često ćemo čuti kako je svaki početak težak, ali ne mora da bude tako kako kažu. 🙂 Možemo sebi da olakšamo promene tako što ćemo se, pre akcije, dobro pripremiti.

 • Odustani od „sve ili ništa“ razmišljanja. Koliko puta sebi kažeš nešto poput „Ili ću uspeti ili sam totalni gubitnik“, „Ili ću to uraditi kako treba ili neću nikako“…? Što pre odustaneš od „sve ili ništa“ razmišljanja biće ti lakše da počneš.
 • Prestani da se upoređuješ s drugima. Često kada smo na početku počinjemo da se upoređujemo sa ljudima koji su već godinama uspešni u nekoj oblasti – bilo da je to biznis, porodičan život, fizička aktivnost i spremnost ili bilo šta drugo. Jasno ti je da ovo nije dobro za tebe, jer ne možeš očekivati da ćeš za mesec dana postići ono što je neko postigao za nekoliko godina ili duže. Zato, prestani da se upoređuješ s drugima.
 • Prestani da se osuđuješ. Osvesti svoj unutrašnji (samo)govor. Da li je on negativan, samokritičan, osuđujući ili blag, podržavajući i negujući? Ako primetiš da sebe često osuđuješ, etiketiraš ružnim rečima ili koristiš omalovažavajući ton dok se sebi obraćaš, nauči kako možeš drugačije da razgovaraš sa sobom. Osuđivanje sebe ti nije od koristi, posebno kada si na početku.
 • Budi sebi najveća podrška. Lepo je kada imaš podršku drugih ljudi, ali seti se da ti ona nije neophodna da bi nešto probao i pokrenuo se. Čak iako nemaš nikoga ko bi te podržao imaš sebe. Možeš da budeš sam sebi najveća podrška za ono što želiš da ostvariš.
 • Usmeri se na svoj san ili cilj. Kada se desi da posustaneš, posumnjaš, želiš da odustaneš… seti se zašto si uopšte nešto počeo. Seti se svog sna ili cilja koji si sebi postavio i kakav će tvoj život izgledati ukoliko ga ostvariš. Zato na početku jasno definiši kuda ideš i zašto si se tamo uputio.
 • Suoči se sa svojim strahovima. Znam da nije lako, čak i nama koji dosta toga znamo o njima. Strah je tu da nas upozori na sve opasnosti koje bi mogle da se dese ili se dešavaju na našem putu. Ipak, naš zadatak je da se suočimo s njim i da hrabro koračamo uprokos tome što se plašimo.
 • Prigrli svoje greške. Ako se plašimo da ćemo pogrešiti, verovatno se plašimo i da nešto novo uradimo. Što pre se oslobodimo od uverenja da je strašno napraviti grešku, to će nam biti lakše da se upustimo u nove izazove. Pravimo naše greške, jer nema uspeha bez grešaka, a tuđe nam svakako nisu mnogo od pomoći.

Tvoje želje su obično u skladu sa tvojim mogućnostima, potencijalima, resursima i veštinama koje poseduješ. Dakle, imaš sve što ti je potrebno da ostvariš uspeh koji priželjkuješ za sebe. Ono što najčešće nedostaje jeste tvoja spremnost da hrabro zakoračiš u novo životno poglavlje. Uostalom, na tebi je izbor.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.