Pronađi dobro u lošoj situaciji

U mnogim situacijama smo skloni da stvari posmatramo kao crne ili bele, dobre ili loše. Ako i ti razmišljaš na ovaj način neminovno je da tvoje aktivnosti postaju sužene, a opcije ograničene. Tako počinješ sumnjati u sebe. Ako ne znaš kako da nađeš dobro u lošim situacijama, onda vidiš samo onu lošiju stranu što ti na duge staze ne može doneti nikakvo dobro, zar ne!

Recimo da ti posao ne ide onako kako bi želeo. Možeš misliti kako si gubitnik i da ti ništa ne polazi za rukom, te da je bolje da odustaneš na vreme. Međutim, ako bi uzeo da procenjuješ situaciju možeš pronaći i nešto dobro u njoj. Umesto da budeš ljut na sebe što ne uspevaš da rešiš problem vidi to kao mogućnost da napreduješ i da stvari uradiš na drugačiji način. To je sigurno prilika koja te ,,tera“ da pokušaš nešto što nisi ranije ili da radiš sa drugima i potražiš njihovu pomoć.

Kada uspeš da pronađeš čak i mali zrak svetlosti u teškim situacijama, dozvolio si sebi da veruješ da još uvek postoji mogućnost da se stvari poprave i okrenu na bolje. To ti takođe omogućava da misliš jasnije i da se oslobodiš od svih sumnji i ograničenja koje donose loše situacije. Sledi nekoliko smernica koje ti mogu koristiti u pronalaženju dobrog u lošim situacijama:

Pronađi citat koji ti je posebno značajan ili drag, tj. onaj koji ti potpuno odgovara. Odštampaj ga i postavi na nekoliko različitih mesta u kući i gledaj ih nekoliko puta na dan kako bi bio inspirisan za dalje pobede. On ti može vratiti nadu da se svaka loša situacija završava sa nečim pozitivnim, jer ako nije tako ,,onda još uvek nije kraj“. Neki od takvih citata su:

,,Problem je prilika da uradiš najbolje od sebe.“ 

Duke Ellington

,,Svaka loša situacija ima nešto pozitivno. Čak i sat koji je stao pokazuje tačno vreme dva puta na dan. Ostani pozitivan u životu. Bog zna šta je najbolje za tebe.“ 

Nepoznat autor

Svaki put kad doživiš lošu situaciju detaljno je zapiši u svoj dnevnik. Pročitaj je onoliko puta koliko je potrebno da pronađeš pozitivnu tačku koju si propustio. Nešto pozitivno će se sigurno pojaviti ako nastaviš da tražiš i posmatraš situaciju iz različitih uglova.

Ponavljaj afirmaciju ,,Postoji izlaz“ jasno i glasno. Ova afirmacija može pomoći tvom umu da jasnije misli i pronađe izlaz iz situacije u kojoj si se našao. Iako je vrlo jednostavna nemoj je zbog toga lako odbaciti, već pokušaj.

Preusmeri svoju lošu energiju u kreativnu. Nije potrebno da budeš svetski umetnik da bi isprobao nove i drugačije stvari. Umesto da koristiš neprijatna osećanja kako bi povređivao sebe iskoristi ih da kreiraš nešto lepše i bolje.

Pronađi inspiraciju u drugima. Prilike možeš naći svuda. Uvek postoji neko ko je doživeo slično iskustvo i ko je uspeo da ga prevaziđe. Čitaj knjige, blogove ili uči iz tuđih priča. Tu se nalaze prave riznice saveta koje ti mogu pomoći da lakše biješ bitke sa sopstvenim problemima.

Razmišljaj o tome kako će ti ova situacija pomoći. Vreme sa sobom nosi mnogo sumnji, problema i nepredviđenih situacija. Međutim, ono ti takođe pomaže da razviješ neophodne kvalitete koji će ti koristiti u budućnosti. Na ovaj način, teške borbe koje sada prolaziš pripremaju te za izazove koji tek dolaze.

Kada se nalazimo u neprijatnoj situaciji naša svest se sužava. Skloni smo da svet posmatramo u terminima ,,ili-ili“ zaboravljajući na sve ono što se nalazi između. Navedene smernice ti mogu pomoći da proširiš svoje uvide, a samim tim i loše situacije sagledaš iz drugog ugla. Jedan od njih je sigurno dobar i poučan. Potrudi se da ga pronađeš i usvojiš – zarad svog dobra.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.