Razvijaj pozitivan pogled na negativne misli

Negativni događaji imaju veći uticaj na naš mozak, nego pozitivni. Mozak negativne stvari prepoznaje kao opasne. Tako automatski postajemo izuzetno fokusirani na negativno, toliko da nismo u stanju videti, čuti ili osetiti bilo šta pozitivno. Takođe, kada se suočavamo sa nečim što je novo za nas prirodno se javljaju početne negativne misli. Međutim, problem nastaje kada te negativne misli postanu konstantne jer, ukoliko se ne prepoznaju i preveniraju na vreme, mogu izazvati psihološki distres, anksioznost ili čak depresivno raspoloženje.

Kako kreirati afirmaciju za suočavanje sa negativnim mislima?

Svako se na svoj način bori sa negativnim mislima. U želji da se i sama izborim sa njima razvila sam tehniku od pet jednostavnih koraka. Ona mi je omogućila da bolje razumem uzrok svojih negativnih misli, ali i da formulišem afirmaciju koja mi je od pomoći u trenucima kada se one pojave.

1. Obrati pažnju

Da bismo znali sa kakvim mislima se ,,hvatamo u koštac“ potrebno je da ih dobro prepoznajemo. U tom smislu, obratimo posebnu pažnju na obeshrabrujući sadržaj naših negativnih misli. Ovo je prvi korak u formiranju naše afirmacije. Na primer:

Kad obratim pažnju na vas…

2. Prati intezitet svojih misli

Kako bi pratio učestalost svojih negativnih misli pri ruci imaj papir. Zapiši svaku misao koju karakterišeš kao negativnu, preteću, obeshrabrujuću ili jednostavno ,,udari recku“ kada se neka od njih pojavi. Na kraju svakog sata možeš da izbrojiš koliko si ,,ulovio“ negativnih misli. Ukoliko ti je to naporno, onda ih izbroji na kraju dana. U skladu sa tim možeš nastaviti afirmaciju:

…u poslednjih sat vremena ste intezivnije nego inače…

3. Otkrij uzrok njihovog pojavljivanja

Koja situacija je sledila intezivnijoj pojavi negativnih misli? Šta je ono što te očekuje? Ima li nešto što te posebno brine? Da li te nešto plaši? Pokušaj da pronađeš uzrok njihovog pojavljivanja, jer je to način na koji možeš bolje da ih razumeš. Kada ih razumeš onda ti je lakše da nad njima uspostaviš kontrolu, a to znači da ih možeš smanjiti na podnošljiv stepen. Recimo da se moje negativne misli javljaju zbog sutrašnjeg ispita koji nisam dovoljno spremila.  Nakon što sam to osvestila nastavljam da gradim svoju afirmaciju:

…uskoro me čeka ispit koji nisam dovoljno spremila…

4. Pronađi iskren razlog zbog kojeg si im zahvalan

Zar je moguće biti zahvalan negativnim mislima? Koliko god ovaj predlog zvučao uvrnut, ne smemo zaboraviti da se one pojavljuju kako bi nas upozorile na realnu ili potencijalnu opasnost. Nisu sve negativne misli loše za nas. Neke nam zaista mogu spasiti život.

…pokušavate da mi ukažete na mogućnost da ću ga pasti i zahvalna sam vam na tome…

5. Pusti ih da mirno odu

Nema potrebe da ih grčevito držiš. Oslobodi se straha da će ti, ukoliko ih u svakom trenutku ,,ne primetiš“, izmaći kontroli. Relaksiraj svoje zgrčeno i zabrinuto telo, a sa njim mirno (o)pusti i svoje negativne misli. Ako želiš isprati ih i sa određenim pozdravom:

…slobodno idite, jer vam nije mesto u mojoj glavi.

Podsetimo se kako izgleda afirmacija koja je nastala praćenjem ovih koraka:

,,Kad obratim pažnju na vas, u poslednjih sat vremena ste intezivnije nego inače. Uskoro me čeka ispit koji nisam dovoljno spremila. Pokušavate da mi ukažete na mogućnost da ću ga pasti i zahvalna sam vam na tome. Ipak, slobodno idite, jer vam nije mesto u mojoj glavi.“

Slobodno je skrati i uredi kako ti odgovara, vodeći računa o tome da ne izgubi prvobitni smisao:

,,Primetim da ste sada intezivnije zbog ispita koji nisam dovoljno spremila. Hvala vam što me podsećate na to, ali trenutno mi niste potrebne. Puštam vas da slobodno idite iz moje glave.“

Afirmacija koju konstruišeš posle predloženih koraka može biti prilično duga. U njenom početnom stanju pročitaj je naglas nekoliko puta, a potom izbaci sve što se ponavlja ili ti nije posebno bitno. Kada je afirmacija jasna, dovoljno kratka i takva da za tebe ima smisao, brže i bolje ćeš je zapamtiti. Onda kada ti zatreba, tj. kada se pojave negativne misli, lakše je se možeš setiti i neometano nastaviti sa svojim aktivnostima. Razvij pozitivan stav prema negativnim mislima. Da, moguće je!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.