Samoprihvatanje – tajna istinske sreće

Šta je ono što govoriš sebi kada pogrešiš? Koje poruke sebi ponavljaš iznova i iznova? Da li su one podržavajuće ili povređujuće? Da li si takve ili slične reči čuo od nekih bliskih ljudi?

Odgovori na ova pitanja su deo onoga što govoriš sam sebi. Bez sumnje, šta god da vežbamo postajemo sve bolji u tome. Ako je to osuđivanje, kritikovanje ili ponižavanje sebe onda je ta navika – nešto u čemu si dobar. S druge strane, ako su to razumevanje, nežnost i saosećanje prema sebi onda je to dobar pokazatelj da prihvataš sebe (sa svojim ,,dobrim i lošim“ osobinama).

Osoba koja sebe prihvata ima svest o svojim snagama i slabostima. Realno procenjuje lične talente, kapacitete i generalnu ličnu vrednost. Takođe, zadovoljna je sama sobom, uprkos nedostacima i bez obzira na ponašanja i izbore koje je imala u prošlosti. Šta praktikovanjem samoprihvatanja, umesto kritikovanja i osuđivanja sebe, dobijaš u svom životu? Evo samo nekih prednosti:

 • Dobro je za tvoje ukupno mentalno zdravlje
 • Posmatraš sebe kao jedinstveno i vredno biće
 • Imaš pozitivan stav prema sebi
 • Prihvataš sve svoje delove (uključujući dobre i loše)
 • Imaš manju želju da dobiješ odobrenje od drugih
 • Razvijaš toleranciju prema sebi
 • Smanjuješ samokritiku i dobijaš više samopouzdanja kada pogrešiš
 • Sposoban si da preuzmeš više rizika
 • Pojačavaš osećanje lične slobode i nezavisnosti od drugih
 • Smanjuješ strah od neuspeha
 • Malo li je?!

Pet načina kako da unaprediš samoprihvatanje

 1. Osvesti se. Postani svestan onoga što govoriš sebi. Naša nepromišljenost ukorenjuje mnoge navike. Kada primetiš da upoređuješ sebe sa drugima, optužuješ, kritikuješ, vređaš… podseti se na toleranciju prema sebi, svojim greškama i nedostacima. Vežbaj samoprihvatanje.
 2. Odustani od osuđivanja. Lako je sebe osuđivati kada smo bombardovani porukama koje nam govore da nismo dovoljno vitki, mladi, uspešni ili dovoljno dobri. Postavi sebi drugačiji izazov! Uprokos porukama spolja, ali i onima koje sebi govoriš, seti se da si vredan i važan, da su sva tela lepa – uključujući i tvoje.
 3. Budi sam sebi najbolji prijatelj. Kada ,,mali neprijatni glasovi“ počnu svašta da ti govore zapitaj se ,,Da li bih ovo rekao najboljem prijatelju?“ Ako ne bi njemu, onda nemoj ni sebi. Idi i korak dalje. Uhvati sebe kada osuđuješ druge zbog njihovog izgleda, telesne težine, godina itd. Vežbaj prihvatanje i njih onakvima kakvi jesu.
 4. Poveži se. Tvoje telo je veličanstvena tvorevina. Ono ti jasno ,,govori“ informacije o tome šta mu je potrebno – hrana, odmor, toplota, voda, komfor itd. Zaustavi se i slušaj!
 5. Još danas živi život za kojim čezneš. Nosi garderobu u kojoj se osećaš lepo i ugodno. Radi stvari koje te čine hrabrim. Popij kafu iz šolja koje čuvaš za posebne prilike. Pravi izbore koji donose radost i zadovoljstvo u tvoj život.

Osuđujući sebe narušavaš svoje samopouzdanje, izazivaš kod sebe osećanja stida, krivice i da ne zaslužuješ uspeh ili stvari koje želiš. S druge strane, kada izabereš da vežbaš samoprihvatanje, saosećanje i ljubaznost prema sebi i drugima, tada gajiš mir, hrabrost i zadovoljstvo samim sobom. Vredno je svakog truda, zar ne! Zato vežbaj iznova i iznova, sve dok samoprihvatanje ne postane tvoja nova navika.

P.S. Ukoliko pored vežbanja i napora koji ulažeš i dalje imaš poteškoća u prihvatanju sebe i želiš da porazgovaraš sa psihoterapuetom o tome, slobodno me kontaktiraj

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.