Šta kao programer možeš da dobiješ od psihoterapije?

Već nekoliko godina, svakodnevno, pratim svet programera. Pretežno ih viđam u njihovo slobodno vreme ili nekim neobaveznim povodom kada uz kafu, roštilj ili koktele razmenjujemo dešavanja, brige i mudrolije o životu i svetu. Neretko, razgovaramo i o izazovima koji se javljaju na njihovom poslu ili projektu na kojem trenutno rade.

Tako od svog partnera, prijatelja i poznanika ,,iz prve ruke“ dobijam informacije o tome šta ih muči, kakve dileme imaju, poteškoće, unutrašnje konflikte, izazove… Volim sa njima da pričam i o takvim stvarima. Posebno sa onima koje interesuje zašto se i kako odvijaju njihovi unutrašnji procesi. Onim radoznalim se usudim dati i po koji ,,savet“ koji vrlo brzo povezuju sa suštinom onoga što želim da im kažem. Moje dosadašnje iskustvo mi govori da imam posla sa inteligentnim ljudima.

Ipak, trebalo mi je neko vreme dok nisam psihoterapijske razgovore ponudila i drugim ljudima koji rade u IT kompanijama (ne isključivo i samo programerima, već i drugim ljudima iz ove oblasti). Ispostavilo se da je klijentima iz IT sveta lako da mi se povere, jer osete da ih razumem u onome sa čim se trenutno suočavaju. Razlozi zbog kojih dolaze ne moraju biti ozbiljne psihološke teškoće, naprotiv! To su pretežno neke lične nedoumice ili zapanjujuća želja da još bolje i više unaprede svoj život kako na poslovnom, tako i ličnom planu.

U nekom od narednih tekstova ću pisati kako izgleda psihoterapijski proces, ali za sada hajde da izbliza pogledamo šta je ono što možeš unaprediti kroz psihoterapijske susrete:

  • Komunikacijske veštine – ubedljivo uveri sebe ili druge ljude, reci ispravne stvari na sastancima ili jednostavno unapredi svoju komunikaciju,
  • Upravljanje stresom – nauči da smanjiš stres, opustiš se kada si pod pritiskom, osećaš se srećno i samopouzdano,
  • Planiranje karijere – prevaziđi svoje ,,limite“ i pronađi poslovne zadatke za koje si zaista zainteresovan,
  • Upravljanje vremenom – postani produktivniji, bez dodavanja više sati u svoj radni dan,
  • Psihosomatske tegobe – saznaj šta je ono što ti telo poručuje kroz simptome kao što su migrene, razražljiva creva, crvenilo po koži, alergije, učestalo mokrenje, glavobolje, mišićne tenzije i napetost, kod žena menstrualne tegobe…
  • Poboljšaj svoje raspoloženje – smanji nervozu, anksioznost, ,,grč u stomaku“ ili prosto pronađi mesto svog unutrašnjeg mira i sačuvaj nerve.  

Ovo su samo neke od stvari koje možeš dobiti kroz kontinuiran psihoterapijski rad. Naravno, psihoterapija je mnogo više od navedenog. Važno je da znaš da se rad odvija u sigurnim uslovima, što znači da je obezbeđena stroga poverljivost ličnih podataka i svega onoga što podeliš sa svojim terapeutom. Ipak, prva i osnovna stvar je lična volja, rešenost i motivisanost da se ,,uhvatiš u koštac“ sa onim što te muči, te da se ozbiljno posvetiš traganju za ličnom istinom. Ako postoji želja da istinski pomogneš sebi, rezultati ne mogu izostati.

Posmatrajući razvoj svojih prijatelja, uočila sam načine na koje prevazilaze teškoće, kako to rade, sa koliko podrške za sebe itd. Neko od njih kroz sve prođe sam, neko uz pomoć kolega, partnera ili partnerke, a nekome je lakše uz razgovor sa psihoterapuetom. Zašto da ne?! Stoga, ako želiš da se upoznamo i porazgovaramo o tvojim unutrašnjim dilemama ili procesima kojima se trenutno baviš, slobodno me kontaktiraj. Izađi iz sveta kodiranja u realan svet, bez straha!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.