Učitelj ljubavi prema poslu

Gubitak radnih mesta i nemogućnost da se pronađu nova, naša je svakodnevica. Za jednu radnu poziciju predviđenu konkursom prijave se stotine kandidata. Zadovoljni smo kada imamo bilo kakav posao koji bi nam pružio osnovu za život, čak kad je on ispod naših kvalifikacija. Poslodavci imaju nove i veće zahteve, ali i spisak željenih kvaliteta koje traže od kandidata.

U želji da saznam kako da zadržim radni entuzijazam i poboljšam radne kapacitete (kako kod sebe, tako i klijenata), pročitala sam ne mali broj knjiga iz oblasti poslovanja, razvoja karijere i psihologije uspeha. Kako je moja želja za novim znanjem rasla, tako nisam birala šta čitam sve dok se nalazi u kategoriji koja me zaokuplja. Mnošto prelistanih stranica me je dovelo do nekoliko zapažanja koja se odnose na to da su knjige pretežno pisali ljudi koji na svojim računima imaju milione, o dosta istih stvari pišu različiti autori, stiče se utisak da neki od njih ni sami ne veruju u svoje savete, dok većina nudi prilično mlake primere iz života ili one koji za kratko vreme ostvaruju velike uspehe (što prilično demorališe znatiželjne, naročito na početku). Ipak, sati i sati čitanja mi nisu pomogli da pronađem suštinu, dok je jedan ,,čovek od zanata“ to uradio u svega dvadesetak minuta!

Nedavno sam imala priliku da nepunih pola sata posmatram iskusnog berberina dok radi svoj posao, a tek kad sam otišla od njega shvatila sam da je on za mene bio jedan od veoma retkih učitelja o tome šta znači raditi svoj posao sa iskrenom ljubavlju. To je bila psihologija uspeha, motivacije i zadovoljstva na delu koju retko koja knjiga može opisati i objasniti. Stoga, želela bih da sa vama podelim ,,lekcije“ koje sam videla, čula i nadam se naučila.

Nedugo nakon što mi je ponuđeno da sednem osetila sam kako se tenzija od aktivnog posla smanjuje i mišići opuštaju pod uticajem prijateljske atmosfere i prijatnog radnog ambijenta. Preko puta mene svoj posao je radio berberin, gospodskog držanja i urednog izgleda, sa višedecenijskim iskustvom. Njegovo dobro raspoloženje i vedar duh nisu prolazili nijednog trenutka, a osmehe je delio iskreno i bez rezerve. Prema priboru za rad se odnosio sa pažnjom i svesnom budnošću, što nije česta pojava u današnje vreme. Bez obzira na broj mušterija koje čekaju ili novih koje dolaze, posao nije ubrzavao, već je nastavio kako je i započeo – mirno, staloženo i sigurno. Njegov radni prostor je pun života, boja i razigrane muzike u pozadini. Teško je ne osećati želju da se ponovo vratite.

Razmišljajući i analizirajući ovo iskustvo, otkrila sam još jednu ,,lekciju“ koja je sve vreme postojala u pozadini. Bio je to neusiljen razgovor koji je vodio uz pomoć biranih pitanja, zapažanja i šaljivih dosetki. Imao je odmerenost u odabiru reči koje su bile malobrojne, ali ipak sa jakom snagom i značenjem. Tišina je imala svoje posebno mesto u razgovoru i dolazila je u pravim trenucima – da bi se odmorilo i zaista čulo izrečeno. Do sada sam ga posetila nekoliko puta. Bio je dosledan i dobar učitelj tako da sam imala priliku da ,,utvrdim gradivo“ o značenju ljubavi koju unosimo u svoj posao.

Svesna sam da su mnoge ,,lekcije“ koje je na svom primeru pokazao učene godinama  (čak mnogo više od broja godina koje imam). Na prvi pogled može izgledati da je reč o veoma jednostavnim koracima, što jesu sami po sebi, ali sigurno je potrebno određeno vreme kako bismo ih implementirali u svoj život. Njihovom primenom možemo postići da se u saradnji sa nama, naše radne kolege i klijenti osećaju prijatno i zadovoljno – provereno radi. Takođe, pomenuti kvalitati nas mogu izdvojiti od drugih kandidata i učiniti privlačnijim budućem poslodavcu. Nadam se da smo dobri učenici.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.