Umeće prihvatanja

Kada je reč o našem unutrašnjem svetu mnogo toga možemo da promenimo. Međutim, kada su u pitanju situacije koje nam se dešavaju spolja, imamo tri mogućnosti:

 • da to nešto izbegnemo
 • da to nešto promenimo ili
 • da to nešto prihvatimo.

Iz moje dosadašnje prakse primetim da je ljudima najteže da prihvate: Kako da prihvatim da me je prijatelj izdao? Kako da prihvatim da mi kosa opada, a veoma sam mlada? Ponekad čujem komentare poput: Znaš li ti koliko je to teško? Lako je to reći! Ne razumem šta hoćeš da kažeš (ovo se posebno odnosi na klijente kojima je teško da prihvate)?!

Lično, a i profesionalno, naučila sam da prilično lako prihvatim stvari koje ne mogu da promenim. To ponekad nervira bliske ljude oko mene, jer njima to izgleda kao da sam se predala. Međutim, to nije isto, a evo u čemu vidim razliku:

 • predati se znači izgubiti svaku nadu i veru da se nešto može promeniti, te više nema ulaganja napora da se to nešto zaista i promeni
 • prihvatiti znači, pa prihvatiti.  Nada je i dalje prisutna da se nešto može promeniti, ali se u isto vreme prihvata da se u ovom trenutku ništa ne može uraditi po tom pitanju.

Na primer, mlada si i puno ti opada kosa. Kosa je nešto što ti je važno i zbog čega se osećaš lepo i ženstveno. Šta možeš da uradiš u ovoj situaciji? Hajde da zajedno sagledamo neke opcije:

 1. Možeš da probaš da ofarbaš kosu u neku drugu boju.
 2. Možeš da se ošišaš na kratko kako bi se manje primetilo da gubiš kosu.
 3. Možeš da nosiš periku.
 4. Možeš da nadogradiš kosu.
 5. Možeš da ideš na tretmane za oporavak i rast kose.
 6. Možeš da razmišljaš kako je to katastrofa, kako si kao neka baba, kako nikad nećeš naći momka (ako ga već nemaš), ili kako se nikad nećeš udati (ako već nisi udata) i sl. Ovakav nekonstruktivan način razmišljanja ti sigurno ne pomaže. Dosta tekstova o ovome možeš da pronađeš na Internetu.
 7. Možeš da izbegavaš društvo ili čak izlazak iz kuće (što nikako nije preporučljivo).
 8. Možeš danima da se sekiraš, sediš i plačeš.
 9. Možeš da nosiš kapu, kačket, šešir… Ili
 10. Možeš da prihvatiš da ti opada kosa više nego što je uobičajeno, iako ti se to nimalo ne sviđa.

Od svih prethodno pomenutih opcija u koju je potrebno da uložiš najmanje energije, a da ti dugoročno donese najveću korist? Naravno, to je prihvatanje. Možda se sada pitaš: Ali, Danka, kako da prihvatim?!

S tobom delim par saveta koji mogu da ti pomognu:

 1. Sagledaj činjenice. Ovo može delovati kao očigledno, ali nije uvek tako. Videti činjenice kakve zaista jesu, objektivno, racionalno i bez emocija nije uvek lako. U tome ti može pomoći ukoliko nekoj situaciji pristupiš iz uloge novinara koji vodi radio emisiju (dakle, ljudi ne mogu da vide ono što on vidi, te je potrebno da što verodostojnije prenese šta je to). Možeš čak i da se našališ, što da ne. Na primer: Dobro veče dragi slušaoci. Duuugo se nismo čuli… cela dva minuta. Večeras se u mojoj šaci nalazi pramen kose debljine 5 milimetara. Podsetiću vas da je juče u isto vreme ovaj pramen bio debljine 15 milimetara… itd.
 2. Dozvoli emocijama da dišu. Ako ti je, dok posmatraš činjenice, potrebno da plačeš, da se ljutiš, budeš besan ili neraspoložen, dozvoli sebi neko vreme za emocije. U zavisnosti od onoga šta je potrebno da prihvatiš, toliko će i emocije trajati (npr. nije isto ako je potrebno da prihvatiš da ti je neko blizak umro i to da si razbio omiljenu šolju).
 3. Prihvati da postoje veće stvari od nas. Moja drugarica bi rekla: To se desilo za moje najveće dobro, a sigurna sam da si često čuo i ono čuveno pitanje: Ko zna zašto je to dobro? Ne mora uvek da bude na dobro. Život nam ponekad daje i loše stvari. Da li je to razlog da kukamo? I ne baš! Ako od života dobijamo nešto što nam se ne sviđa, a na šta nikako ne možemo da utičemo, ostaje nam jedino da to prihvatimo. Jbg, tako je.

Dakle, pogledaj činjenicama u oči, dozvoli emocijama da se ispolje i prihvati da je sada tako. To ne znači da se činjenice u nekom trenutku neće promeniti, ali trenutno neće. Nauči da prihvatiš stvari koje ne možeš da promeniš i da se ne potresaš zbog njih. Ta lekcija vredi kao suvo zlato, a zavisi isključivo od tvoje spremnosti da je naučiš. Počni sa nečim malim. Nije teško koliko se čini.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.