Vidi i drvo i šimu – geštalt je celina

Čega ste svesni u ovom trenutku? Šta je ono što čujete, vidite, osećate…? O čemu sada razmišljate? Gde to osećate u telu? Šta se dešava upravo sada? Više od šest decenija klijenti odgovaraju na ovakva i slična pitanja koja im postavljaju njihovi geštalt psihoterapeuti. A, sve je počelo 1950-tih godina kada su Fric Perls, Laura Perls i Pol Gudman razvili i javnosti predstavili geštalt terapiju.

Geštalt terapija je iskustveni oblik psihoterapije koji naglašava ličnu odgovornost i fokusira se na iskustva pojedinca u sadašnjem trenutku. Obiluje veoma zanimljivim tehnikama i eksperimentima koji olakšavaju terapijski proces, ali i punu svesnost kako unutar klijenta, tako i između klijenta i terapeuta. Fokus je na intervencijama koje izazivaju klijentovu pasivnost, pomažu mu da angažuje svoja osećanja, misli i ponašanja, te pretvaraju psihoterapiju u kreativnu saradnju. Stoga, ovakve intervencije održavaju uvek svež pristup klijentima i njihovim problemima, što im omogućava da steknu nove uvide ili drugačiju perspektivu na već poznate stvari.

Svako ima svoje razloge zašto bira terapeute baš iz određenog psihoterapijskog pravca. Međutim, volela bih da navedem samo neke od razloga zbog kojih, muškarci i žene, različitih životnih doba, sa različitim ciljevima i težnjama – ličnim i profesionalnim – biraju upravo geštalt terapiju.

Inspirativna i otvara oči

U zavisnosti od problema sa kojim se suočavaš, razumevanje sebe iz geštalt perspektive zahteva određen proces. Nekada je dovoljno samo nekoliko susreta da bi dobio ono što ti je potrebno, a nekada je za to potrebno par godina. Uloženi trud se višestruko isplati, jer ti daje veliki uvid u sebe, tvoje odnose i pomaže ti da vidiš život iz nove, pozitivnije perspektive.  

Pristup koji menja život

Zahvaljujući prostoru koji je predviđen za istraživanje i eksperimentisanje, susreti su izuzetno ,,živi“ i kreativni. Uz sve to, ovaj humanistički pristup pomaže ljudima da naprave promene koje žele da vide u svom životu.

Mala grupa – snažna podrška

Osim ako nije reč o individualnom susretu klijenta i terapeuta, rad se odvija u malim grupama (ne više od deset učesnika po susretu). Na ovaj način je zagarantovano detaljno iskustveno učenje, snažna podrška mentora ili voditelja, ali i mnogo prilika za razmenu ideja sa ostalim učesnicima. Ovakav rad je posebno pogodan i značajan za ljude koji imaju poteškoće sa ličnim izlaganjem u grupi.

Vrednost za novac

Kada sagledaš dubinu iskustva koju si dobio u geštalt terapijskom procesu možeš biti siguran da je ono što si dobio ne samo efikasno, već i vrlo isplativo. Stoga, bilo da je reč o psihoterapiji, jednodnevnoj radionici, kratkotrajnom programu ili edukaciji, kvalitet sigurno ne izostaje.

Volimo ono što radimo

Ono što je navažnije, mi volimo ono što radimo. Da nije tako, u svoju edukaciju ne bismo sigurno uložili godine truda, rada i zalaganja, ali i hiljade evra (koliko nas košta sama edukacija). Geštalt terapija je pozitivan, praktičan pristup koji razvija naše razumevanje različitosti unutar nas samih, ali i društva u kojem se nalazimo. Pomaže nam da poštujemo okolinu i podržavamo ljude da vode punije i kvalitetnije živote. Zato sa lakoćom i ljubavlju delimo njenu moć.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.